Serebral Palsi Nedir? 

Serebral Palsi Nedir? 

Serebral palsi olarak adlandırılan beyin felci vücuttaki kasların hareket etmesini, veya vücudun duruş şeklini önemli seviyede etkileyen bir fiziksel engel durumudur. Bu rahatsızlık genellikle doğum öncesinde beynin gelişimi sırasında meydana gelen hasara bağlıdır. Bu nedenden dolayı serebral palsi rahatsızlığının belirtilerini bebeklikten başlayan ve okul öncesi dönemi kapsayan süreç boyunca anlamak mümkün olmaktadır. 

Serebral palsi hastalığı genellikle hareketlerde bozulmalara, anormal sayılacak reflekslere ve istemsiz hareketlere neden olabilmektedir. Hastalığın sonuçlarından birisi de hastanın kararsız yürümeye başlamasıdır. 

Serebral palsi geçiren hastaların yutkunurken problem yaşadıkları da bilinmektedir. Hastalar göz kaslarının dengesizliği yüzünden herhangi bir nesneye bakarken odaklanma problemi yaşama ihtimalleri de bulunmaktadır. 

Serebral palsi hastalığı olan her bireyin günlük yaşamlarına etkisinin de farklı olabilmesi mümkündür. Bu hastalığın her birey için günlük yaşam faaliyetleri üzerindeki etkisinde farklılıklar olabilmektedir. 

Serebral palsi olan bireylerin bazılarının yürüme fonksiyonları çok daha normalken aynı hastalığı geçiren bazı bireyler ise yürüme konusunda büyük sorunlar yaşayabilmektedirler. Bazı bireylerin zihinsel gelişimleri normal seviyede olurken, diğerlerinde zihinsel engel durumunun ortaya çıkma ihtimali de bulunmaktadır. Bunların yanı sıra görülen durumlardan bazıları da epilepsi ve sağırlık gibi durumlardır.

 

Serebral Palsi Belirtileri Nelerdir?

Serebral palsi belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak ve herhangi bir sıkıntı yaşandığı zaman bu belirtilere göre hareket etmek insanlara önemli bir avantaj kazandıracaktır. Serebral palsi şüphesi duyuyorsanız, belirtileriniz yok diye konudan uzaklaşmak yerine doktor muayenesine gitmekte fayda bulunmaktadır.

Serebral palsi hastalığının belirtileri hakkında araştırma yapılırken, beyindeki hasarın konumuna bağlı olarak belirtilerin de değişkenlik göstereceğinin bilinmesi gerekmektedir. Serebral palsi ile bağlantısının olduğu düşünülen hareket ve koordinasyonlara büyük önem gösterilmesi oldukça önemlidir. 

Aşırı salya oluşumuna bağlı olarak salyanın akması ya da yutma problemleri serebral palsi rahatsızlığının belirtileri arasında yer almaktadırlar.

Günlük hayatta yaşanan bazı zorlukların bir serebral palsi belirtisi olduğu bilinmektedir. Bu zorluklar arasında yürümede zorlanma, çapraz yürüme veya asimetrik yürüyüş zorlukları gösterilebilir.

Denge ve kas koordinesinde yaşanan eksiklikler de belirtiler arasında yer almaktadır.

Yemek yeme sırasında yaşanan güçlükler de bir belirti olarak kabul edilmektedir.

Emeklerken sadece tek bir ayağı sürüklemek ya da günlük yaşam içerisindeki hareketlerde vücudun tek tarafını kullanmak.

Serebral palsi, kişilerin bazı durumlarda vücudun tamamını etkileyebilmektedir. Bunun yanı sıra, bazı insanlarda bu rahatsızlığın sadece tek bir uzva odak bir şekilde etki ettiği durumlar da olabilmektedir. Serebral palsine bağlı olarak gelişen beyin bozukluğu yıllar geçitikçe değişime uğramaz. Bu sebeple, semptomların yaş ilerledikçe daha ağır bir hal alması beklenmemektedir.

Her ne kadar yaş ilerledikçe çocuklardaki belirtilerin daha belirgin bir hal alma ihtimali de bulunmaktadır. Yaş ilerleyen çocuklar için belirtiler belirginleştiği gibi aynı zamanda hafifleme olasılığı da bulunmaktadır. Eğer ki kas sertliğine bağlı yaşanan sıkıntıların tedavileri gerçekleştirilmezse, serebral palsi çok daha ağır bir hal de alabilmektedir. 

 

Serebral Palsi ile İlişkili Nörolojik Sorunlar Nelerdir?

Serebral palsi ile alakalı olarak yaşanan beyin anormallikleri farklı farklı nörolojik sorunlara da yol açabilmektedir:

Küçük yaşta konuşma gelişimin gecikmesinin pek çok farklı nedeni olsa bile serebral palsi belirtilerinden bir tanesi olarak da kabul edilmektedir.

Çocuklarda anormal bir şekilde dokunma algıları gelişebilir ve buna bağlı olarak ağrılar ortaya çıkabilir. 

Çocukların görme ve duyma yetilerinde güçlükler yaşanabilir. 

İdrar kaçırma sorunu serebral palsi rahatsızlığında ortaya çıkabilecek önemli bir sorundur.

Serebral palsi ile ilişkili olarak nörolojik sorunlar yaşayanlarda görme ve duyma güçlüğü sorunu ile karşı karşıya kalma riski de bulunmaktadır. 

Ruh sağlığı sorunları da serebral palsi hastalığına bağlı olarak gelişen bir sorun olarak bilinmektedir.

Çocuk gelişiminde yaşanan gecikmeler ya da çocuğun hareketlerinde gözle görülür bozukluklar fark edildiği anda doktora başvurulmaları gerekmektedir. Bu durumlar yaşandığı taktirde serebral palsi için erken tanı koymanın oldukça büyük bir önemi vardır. 

Eğer çocuğunuzun bedensel hareketlerinde bir farklılık seziyorsanız ya da yutma güçlüğü gibi yukarda saydığımız belirtiler bulunuyorsa ya da bu anlamda endişeleriniz varsa hiç kaybetmeden bir çocuk doktoruna başvurmanız gerekmektedir.

 

Serebral Palsi Tanısı Nasıl Konur?

Serebral palsi belirtileri ilk başlarda hafif başlayarak daha sonralarında çok daha belirgin bir hale gelebilir. Bu sebepten dolayı doğumdan aylar geçtikten sonra da serebral palsi tanısı konulabilmektedir. Doktor, çocuğunuzda serebral palsi ile alakalı belirtiler olduğundan şüphelenirse, detaylı bir değerlendirme de yapacaktır. Yapılan değerlendirmede belirtilerin gelişme ve büyüme evreleri yakından incelenecektir ve daha sonrasında gerekirse fizik muayene de yapacaktır. 

Serebral palsi teşhisi koymak için bazı testlerin de yapılması gerektiği için doktorunuz sizi bir nöroloğa ya da fiziksel rehabilitasyon uzmanına yönlendirebilir. 



 

6 Yıllık Tecrübe

Sağlığın Her Alanında Öncüyüz
0+

Yıllık Seans

0+

Mutlu Müşteriler

0

Günlük Seans Programı